T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Referans Malzeme Üreticisi Bilgileri:
RM Üretici Adı: TÜBİTAK UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü)
Bulunduğu Şehir: Kocaeli
RM Üretici Websitesi: https://rm.ume.tubitak.gov.tr
RM Adı: Kırmızı Pul Biber
RM Kodu: UME RM 9923
Referans malzemenin tarifi/ açıklaması: Test örneği olarak biber üreticisi bir firmadan temin edilen kırmızı pul biber örneği karıştırılarak homojen hale getirilmiş ve HDPE şişelerde 120 g olarak paketlenmiştir. Şişeler nemsiz ve kuru ortamda muhafaza edilmiştir. Örnekler, TÜBİTAK UME tarafından 2020 yılı Eylül ayında gerçekleştirilen “Baharatlarda Aflatoksin, Nem, Kül, Yağ ve Tuz Tayini” (KAR-G3RM-512.2020.01) yeterlilik testi çalışmasında kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelime Kırmızı pul biber, baharatlarda nem, kül, yağ ve tuz tayini, kalite kontrol
Referans Malzeme Tarihleri:
Üretim yılı:
*Malzemenin satışa ilk sunulduğu tarih
2020
RM dokümanının geçerlilik süresi/ RM nin son kullanma tarihi: Satış tarihinden itibaren 6 ay
Referans Malzeme Özellikleri:
Malzemenin türü:
*RM/ SRM seçimi yapılmalıdır.
RM
Malzemenin fiziksel hali: Katı
Form(Diğer): toz
Malzemenin Formu: Çubuk
Form Detayı(Diğer): toz
Ambalaj Bilgileri: HDPE şişelerde 120 g
Kullanım amacı: Bu malzeme, baharatlarda nem, kül, tuz ve yağ tayinine yönelik ölçümlerin kalite kontrol çalışmalarında kullanıma uygundur.
Değer Atanan Özellik(ler): Nem, Kül, Tuz, Yağ
Değer Atanan Özellik Değer(ler)i ve Belirsizlikleri-Mevcut ise (kapsam faktörü ile): Kül :11,4 ± 0,2 Tuz: 5,7 ± 0,6 Yağ :14,3 ±0,6
Sertifikalandırılan Özellikler: -
Sertifikalandırılan Özellik Değerleri ve Belirsizlikleri (kapsam faktörü ile): -
Minimum örnek alım miktarı: Standart ölçüm metotlarında belirtilen miktarda kullanılmalıdır.
Karakterizasyon metodu: Yeterlilik Testi Katılımcı Sonuçları ile Belirlenmiştir.
İzlenebilirliği ile İlgili Bilgi: -
Sektör Uygulama Alanı: Gıda ve Yem
Sektör Uygulama Alanı
(Seçenekte yer almayan veya çoklu alanlar için lütfen belirtiniz):
Gıda
Değiştirilebilirlik Bilgisi (Uygulanabilir olduğunda): -
Saklama Koşulları: Malzeme kuru ve ışık görmeyen bir yerde, (5 ± 3) °C sıcaklıkta saklanmalıdır.
Taşıma Koşulları: Herhangi bir ek soğutma işlemi uygulamadan ortam sıcaklıgında taşınabilir.
Metot bağımlı büyüklükler için ölçüm metotları: -
Ölçüm aralığı: -
Malzemenin Stok Durumu: Tedarik Edilebilir
Referans malzeme RMÜ’nün akreditasyon kapsamında mı? Hayır
Sertifikalı/Referans Malzemenin
Ürün Bilgi Formu/Sertifika/Sertifika Raporu Linki:
Referans Malzeme Bilgi Formu Linki:https://rm.ume.tubitak.gov.tr/urun.aspx?u=60
Referans Malzeme Üreticisinin İletişim Bilgileri
Referans Malzeme Üreticisi Yetkili Kişi
TÜBİTAK UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü) Dr. Alper İşleyen
02626795000 02626795000-6209
TÜBİTAK UME, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Gebze alper.isleyen@tubitak.gov.tr