T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Referans Malzeme Üreticisi Bilgileri:
RM Üretici Adı: TÜBİTAK UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü)
Bulunduğu Şehir: Kocaeli
RM Üretici Websitesi: https://rm.ume.tubitak.gov.tr
RM Adı: Süzme Çiçek Balı
RM Kodu: UME RM 9905
Referans malzemenin tarifi/ açıklaması: Bir bal üreticisinden temin edilmiş süzme çiçek balıdır. 100 g olarak HDPE şişede paketlenmiştir. Şişeler vakumlaranarak nemsiz ve kuru ortamda muhafaza edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Anahtar Kelime Bal, glikoz, fruktoz, sakkaroz, diastaz sayısı, serbest asitlik, nem, prolin, iletkenlik, pH, Kalite kontrol
Referans Malzeme Tarihleri:
Üretim yılı:
*Malzemenin satışa ilk sunulduğu tarih
2018
RM dokümanının geçerlilik süresi/ RM nin son kullanma tarihi: Ürünün müşteriye satışından itibaren 6 ay
Referans Malzeme Özellikleri:
Malzemenin türü:
*RM/ SRM seçimi yapılmalıdır.
RM
Malzemenin fiziksel hali: Sıvı
Form(Diğer): -
Malzemenin Formu: Diğer
Form Detayı(Diğer): Sıvı
Ambalaj Bilgileri: Polietilen şişede yaklaşık 100 g
Kullanım amacı: Bu malzeme, balda glikoz, fruktoz, sakkaroz, diastaz sayısı, serbest asitlik, nem, prolin, iletkenlik ve pH tayinine yönelik ölçümlerin kalite kontrol çalışmalarında kullanıma uygundur.
Değer Atanan Özellik(ler): Glikoz Fruktoz Sakkaroz Diastaz Sayısı Serbest Asitlik Nem Prolin İletkenlik pH
Değer Atanan Özellik Değer(ler)i ve Belirsizlikleri-Mevcut ise (kapsam faktörü ile): Glikoz : % 32,1 Fruktoz : % 37,1 Sakkaroz : % 0,14 Diastaz Sayısı : 14,5 DN Serbest Asitlik : 24,7 meq/kg Nem : % 16,9 Prolin : 543 mg/kg İletkenlik : 0,595 mS/cm pH : 4,26
Sertifikalandırılan Özellikler: -
Sertifikalandırılan Özellik Değerleri ve Belirsizlikleri (kapsam faktörü ile): -
Minimum örnek alım miktarı: Standart ölçüm metotlarında belirtilen miktarda kullanılmalıdır.
Karakterizasyon metodu: Yeterlilik Testi Katılımcı Sonuçları ile Belirlenmiştir.
İzlenebilirliği ile İlgili Bilgi: -
Sektör Uygulama Alanı: Gıda ve Yem
Sektör Uygulama Alanı
(Seçenekte yer almayan veya çoklu alanlar için lütfen belirtiniz):
-
Değiştirilebilirlik Bilgisi (Uygulanabilir olduğunda): -
Saklama Koşulları: (20 ± 4) °C
Taşıma Koşulları: Herhangi bir ek soğutma işlemi uygulanmadan ortam sıcaklığında taşınabilir.
Metot bağımlı büyüklükler için ölçüm metotları: Glikoz-Fruktoz-Sakkaroz: TS 13359, Harmonised Methods of the International Honey Commission (IHC):2009, AOAC 977.20, DIN 10758. Diastaz Sayısı: IHC:2009, TS 3036. Serbest Asitlik: IHC:2009, TS 13360. Nem: IHC:2009, TS 13365, TS 13359. Prolin: TS 13357, IHC:2009. Iletkenlik: TS 13366, IHC:2009, pH: TS 1728 ISO 1842
Ölçüm aralığı: -
Malzemenin Stok Durumu: Tedarik Edilebilir
Referans malzeme RMÜ’nün akreditasyon kapsamında mı? Hayır
Sertifikalı/Referans Malzemenin
Ürün Bilgi Formu/Sertifika/Sertifika Raporu Linki:
Referans Malzeme Bilgi Formu Linki: https://rm.ume.tubitak.gov.tr/urun.aspx?u=30
Referans Malzeme Üreticisinin İletişim Bilgileri
Referans Malzeme Üreticisi Yetkili Kişi
TÜBİTAK UME (Ulusal Metroloji Enstitüsü) Dr. Alper İşleyen
02626795000 02626795000-6209
TÜBİTAK UME, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi, Gebze alper.isleyen@tubitak.gov.tr